UFC kunngjør omveltende anti-dopingtiltak

UFC vil innføre anti-doping-tiltak opp mot olympisk nivå. Tiltakene var tidligere opplevd av UFC-ledelsen som for kompliserte, og dermed forkastet. Som følge av blant annet Anderson Silvas dopingprøver reagerer nå verdens største MMA-organisasjon, og resultatet kan bli omveltende endringer fra 1.juli 2015. 

Det har lenge vært spekulert i hvor stort UFCs doping-problem er, men lenge har også svaret på å bekjempe problemet vært kjent: mer tilfeldig testing og strengere straffer, blant annet. På en pressekonferanse onsdag 18. februar kunngjorde UFCs president, Dana White, sammen med CEO Lorenzo Fertitta og ansvarlig for operasjoner Lawrence Epstein en potensielt revolusjonerende tilnærming til anti-doping-arbeidet i organisasjonen.

– Tiltakene vil revolusjonere MMA slik vi kjenner det i dag.
Luke Thomas, MMAfighting.com

– Til sportens beste og til det beste for dets integritet skal vi møte problematikken så fort vi kan, begynte Lorenzo Fertitta.

Alle skal gjennomgå tilfeldig testing

Fra og med 1.juli skal alle utøvere signert til UFC – i skrivende stund nærme seks hundre – bli utsatt for tilfeldig testing. Denne testingen skal bli finansiert av UFC, men gjennomført av en tredjepart. Til nå skal UFC ha hatt samtaler med USADA, den amerikanske grenen av Verdens Anti-doping Organisasjon (WADA).

I tillegg til den tilfeldige testingen, skal UFC prøve å endre på når en utøver er tenkt på som “In-competition” og “out-of-competition”, som definerer noe av hvilke stoffer som er ulovlig etter WADA-kodeksen for ulovlige stoffer.

– Bruker du ulovlige midler, vil du bli tatt, og konsekvensene vil bli alvorlige.
Lorenzo Fertitta, CEO og styreleder, UFC.

– Det er ikke sikkert (utøveren) trener en gang, og noen kan møte opp og hente ut en blodprøve, sa Fertitta.

Dette betyr i praksis at beregningen utøvere kunne stole på, som når man kan jukse og bruke stoffer, faller bort. Kommer disse endringene på plass blir det langt større risiko for jukserne.

Foreslår langt strengere straffer

Tidligere var det slik at dersom en utøver ikke var signert til en spesifikk kamp, var det umulig å teste ham eller henne. Dette smutthullet kommer av at det til enhver tid har vært de ulike atletiske kommisjonene som har ansvaret for testing. Den barrieren forsvinner ettersigende til sommeren. I tillegg argumenterer UFC-ledelsen for strengere straffer.

– Vi ser absolutt for oss to-års suspensasjoner, og dersom WADA bestemmer seg for en fire-års suspensasjon for førstegangsdømte juksere, kan det være noe vi er interessert i å støtte.

Ledelsen fortsatte at de vil endre risikovurderingen til alle sine utøvere. Det skal ikke lenger være nyttig for karrierene til UFC-utøvere å bruke prestasjonsfremmende doping. – Bruker du noe, blir du tatt, og det vil være seriøse konsekvenser for karrieren din.

Revolusjonerende

Luke Thomas, fra MMAfighting.com, kalte UFCs forslag – selv om detaljer mangler – potensielt revolusjonerende. – Hvilken annen organisasjon innen kampsport utenfor de olympiske leker har gjort så mye, vært så ambisiøse? Prøv å nevne navn, fortsatte han.

Selv om UFCs plan er revolusjonerende er det fortsatt mange mulige skjær i sjøen, som det faktum at UFC kommer til å trenge å skrive kontrakter med utøvere som tar fra dem enda mer makt og gir det til UFC. Prosessen frem mot 1.juli kan både bli vanskelig og tøff, men først og fremst spennende.

Leave A Comment