MMA-Revyens Topp 10 knockouts så langt for 2014

Her er de ti beste knockoutene i UFC hittil i 2014, og et norsk unntak.

Å rangere knockouts

Hva skal til for å havne på MMA-Revyens liste over topp 10 knockouts i 2014? En knockout er en blanding av prestasjon, estetikk og en erklæring. Prestasjonen er ved første øyekast åpenbar – en motstander i bakken, separert fra sine sanser. Deretter blir den kanskje avfeid. Et “lucky punch”, som de sier. Prestasjonen er med andre ord så åpenbar at den kan bli forbigått som en unntakstilstand. Likevel, knockouten er en kunst. Det er også derfor så mange går igjen på listene som produseres over beste knockouter, og trosser teoriene om et heldig treff.

En prestasjon er også relativ. En knockout, ja, men over hvem? En knockout over en likeverdig motstander på et høyt nivå er en erklæring. Ikke bare viste den ene utøveren seg å være bedre enn motstanderen, men så mye bedre. En slik avslutning på en kamp skiller deg ut fra røkla og sender deg opp i rankingen. Avslutningen setter et utropstegn bak prestasjonen.

Estetikken i en knockout er unektelig. Kampens dramatikk får et klimaks. Ofte ser vi teknikker utøvd i sin reneste form, med full effekt og åpenbare konsekvenser, andre ganger er knockouten et bevis på hvor viktige millimeteren er i MMA og minner oss om kaoset i det hele.
Listen over de ti beste knockoutene i UFC så langt i år skal fylle alle disse kriteriene, og kongen som regjerer lista så langt i år, er ingen andre enn Mark Hunt.

1. Mark Hunt mot Roy Nelson, UFC Fight Night 52

Mark Hunt er en “knockout-artist” av høyeste klasse, og han rager på topp i denne listen av de beste knockouts for 2014. Hunt er en kickbokser fra den gamle skolen, mest kjent for sine seire der han knocker ut motstanderen og spaserer rolig bort – walk off K.O-style. Hunts kamp mot Roy Nelson var en kamp der to veldig like evner skulle testes. Både Nelson og Hunt har vist seg nærmest umulige å knocke ut – en sjelden evne i UFCs tungvektsdivisjon – og begge har noen av de hardeste slagene i verden. Da Hunt møtte Roy Nelson hadde aldri Nelson blitt knocket ut i UFC, tross flere forsøk fra divisjonens beste menn. Det var en slags kamp om tittelen som knockoutkonge, og Roy Nelson tapte på spektakulært vis.

2. Ronda Rousey mot Alexis Davis, UFC 175

Ronda Rousey er en av UFCs største stjerner. Hun er kontroversiell, pen og dominant i oktagonet. Så langt i karrieren har hun bare hatt noen minutter med reell motstand mot alle utfordrerne i UFCs bantamvektsdivisjon for kvinner, og stort sett kjørt over det meste. Hennes seier mot Alexis Davis på UFC 175 understreket atter en gang dette. Dominansen som demonstreres – ikke minst i en tittelkamp – gjør Roysey fortjent til andreplass så langt i år.

3. Andrei Arlovski mot Antonio Silva, UFC Fight Night 51

Andrei Arlovski kom tilbake til UFCs tungvektsdivisjon i år i en skuffende debut mot Brendan Schaub. Ingen av fighterne fikk vist særlig av hva de var gode for, og da Arlovski senere ble booket inn mot tidligere tittelutfordrer Antonio “Bigfoot” Silva, som han til og med hadde et tap for, så var det få som ga han en sjanse. Det viste seg at Arlovski hadde noe i konkurransen å gjøre, og stilnet hjemmepublikummet i Brasil med en førsterundes knockout av Silva, og en noe for sexy dans etterpå. Siden er Arlovski gått fra å være en gammel og forbigått helt fra UFCs formative år, til en mann man må regne med i tittelbildet i 2014. Det er merkelig hva en knockout kan gjøre.

Andrei Arlovski Victory Celebration Dance Shake - UFC Fight Night 51 Brasilia

4. Donald Cerrone mot Adriano Martins, UFC on FOX 10

Donald “Cowboy” Cerrone er en publikumsfavoritt i UFC. Når han ikke wakeboarder i innsjøer, rir på okser i arenaer eller er på jakt, går han sannsynligvis en kamp i verdens ledende MMA-organisasjon. Cowboys knockout over Adriano Martins var seier nummer to i en seiersrekke på fem i UFCs tøffeste divisjon, lettvekt. “Cowboys” momentum er langt tyngre enn andres på grunn av hans klokkerene knockout av eksempelvis Adriano Martins. Rent, hardt og perfekt – både teknisk og estetisk en av verdens beste knockouts.

 

5. Dominick Cruz mot Takeya Mizugaki, UFC 178

Dominick Cruz har vært skadet i tre år. Han var i utgangspunktet UFCs bantamvektsmester, men da han gjentatte ganger ikke kunne møte til kamp ble interrimbeltet opprettet og forsvart av Renan Barao gjentatte ganger. Etterhvert var UFC tvunget til å ta fra Cruz beltet på grunn av inaktivitet. Cruz har siden vært på sidelinjen og gjort hva han kan for å komme tilbake til kampklar status. Fans og media var usikker på om han i det hele tatt hadde det som skulle til for å konkurrere med toppen når han skulle komme tilbake mot Takeya Mizugaki, som var rangert i toppen av divisjonen. Cruz kom så med sin erklæring og avsluttet Mizugaki på spektakulært vis.

(Dessverre bare tilgjengelig på spansk)

6. Dong Hyun Kim mot John Hathaway, TUF China Finale

Koreanske “Stun Gun” konkurrerer i en knockout-tung klasse, UFCs weltervektdivisjon. Dagens konge av weltervekt – Johnny Hendricks – er eier av noen av UFCs aller mest imponerende knockouts, og for å holde tritt i denne divisjonen må man levere. Det finnes tusen måter å tape på i MMA, men en spinning elbow er kanskje noe av det visuelt og fysisk mest brutale, noe britiske John Hathaway fikk oppleve.

7. Jack Hermansson mot Deyan Topalski, Cage Warriors 71

Jack “The Joker” Hermansson blir omtalt i det norske MMA-miljøet som en av de mest atletiske utøverne våre. Styrken hans lot seg overføre til en knockout i en svært spesiell posisjon, noe som gir han et unntak i denne listen, som handler om knockouts i UFC. Den norskadopterte svensken forsvarte beltet sitt i mellomvekt mot Deyan Topalski nylig, og prestasjonen fikk svært mye oppmerksomhet. Hermansson endte kampen mot fra Topalskis rygg, en sjeldenhet i MMA.

8. Luke Rockhold vs Costas Phillipou, UFC Fight Night Rockhold vs Phillipou

“Surferen” Rockhold, som den nå nedlagte organisasjonen Strikeforce presenterte ham som, ble knocket ut av Vitor Belfort i fjor. Etter Belforts tendens til å spamme “spinning head kicks” i hans nyblomstrende karriere (les Testostorone Replacement Therapy) var Rockhold sulten på en retur til seiersrekken. Et leverspark mot stakkars Phillipou var veien tilbake.

9. Roy Nelson vs Antonio “Minetauro” Nogueira, UFC Fight Night Nogueira vs Nelson

Nogueira er en falmende helt mange mener bør pensjonere seg. Roy Nelsons presise og betimelige knockout av den gamle kjempen burde kanskje være et signal. Nelson jaktet knockouten lenge og vel, og for de aller fleste tilskuere var dette kun et spørsmål om tid.

10. Rothwell vs Overreem

Ben Rothwell gikk inn i kampen mot Alistair Overreem som fjern underdog, og lenge så det ut som om rollen passet, da Overreem styrte kampen tidlig. Men i tungvektsdivisjonen kan du ikke alltid bli truffet, og særlig ikke over øret. Overreem tapte igjen, og spekuleringen i om han har fått dårlig hake startet umiddelbart. Kampen er nok heller et eksempel på at når det gjelder knockouter, så er det millimeterne som gjelder.

 

Uenig i hele, eller deler av lista? Send oss en epost på kontakt@mmarevyen.com, bruk kontaktskjemaet vårt, eller bruk kommentarfeltet vårt under.

Leave A Comment