Skjermdump: Youtube/MMAFightingonSBN

UFC-Analyse: Namajunas vs Jędrzejczyk

I november overrasket Rose Namajunas hele MMA-verdenen. Nå må hun bevise at det ikke var tilfeldig.

Denne helgen er det klart for en av de mest spennende kvinnekampene vi har sett på en god stund. “Thug” Rose Namajunas skal forsvare stråvektsbeltet sitt mot Joanna Jędrzejczyk, den samme personen hun tok beltet fra i november.

Denne omkampen er av en sort som har blitt sjeldnere i det moderne MMA-miljøet. Hvis man ser fem år tilbake var det rutine at når en mester ble slått, begynte ledelsen i UFC med en gang å snakke om en omkamp. Til tross for at en mester hadde blitt slått, var det først etter den andre kampen at man kunne konstatere hvem som faktisk var best. Det kunne jo hende at de hadde en dårlig kveld, og innerst inne visste man hvor gode de egentlig var. Det er de samme tankene og den samme tvilen som ligger i luften før helgens tittelkamp om kvinnenes stråvektsbeltet.

For når “Thug” Rose i november slo Joanna Jędrzejczyk via teknisk knockout etter bare tre minutter i første runde ble mange overrasket. Det var virkelig ikke dette man hadde sett for seg kom til å skje. For Jędrzejczyk, den tidligere verdensmesteren i Muay Thai, skulle det være rutine i hennes sjette(!) tittelforsvar. Hun ble spådd til å knuse Rose Namajunas uten store problemer, og hun skulle gjøre det hun alltid hadde gjort: Unngå å bli tatt ned i bakken, for å så knuse motstanderen stående ved hjelp av den sylskarpe muay thaien hennes. Namajunas, til tross for å være en habil striker, kunne ikke måle seg med Jędrzejczyk stående, og hadde kun seiere via submissions, sett bort ifra én enstemmig dommeravgjørelse. Konsensus var at hvis hun skulle ha noe håp om å vinne måtte hun dra noe magisk ut av jiu-jitsu-hatten sin.

Men slik gikk det altså ikke. I stedet for gjorde “Thug” Rose noe ingen av Jędrzejczyks tidligere motstandere hadde klart. Hun gjorde henne usikker. Hun holdt seg på utsiden av Jędrzejczyks rekkevidde, beveget seg mye og var selektiv i når hun engasjerte. Der tidligere motstandere hadde forsøkt å møte Jędrzejczyk ved å være aggressive, var Rose forsiktig og kalkulert. Plutselig så ikke Jędrzejczyk lenger ut som den fryktinngytende muay thai utøveren man var vant til, og etter tre raske minutter var alt over. Nå er det duket for omkamp og det store spørsmålet er naturligvis om Rose kan gjenta det hun gjorde i november.

Skumle Joanna

I MMA-verden har folk en tendens til å ha både kort og selektiv hukommelse, og en utøver er aldri bedre enn sin siste kamp. Likevel må Namajunas ikke begå den dødelige synden å undervurdere motstanderen sin, og man må ikke glemme Jędrzejczyks prestasjoner. I 2015 vant hun stråvektsbeltet i en maktdemonstrasjon mot Carla Esparza, og i sitt første tittelforsvar møtte hun Jessica Penne i det som bare kan beskrives som en svært blodig affære.

Etter to dominerende kamper hadde hun opparbeidet seg et rykte som en nær uslåelig utøver. Et rykte som bare ble sterkere i løpet av hennes fire neste tittelforsvar. På mange måter minnet hun om Ronda Rousey. En dominerende spesialist, som de fleste var sikre på kom til å gå seirende ut, nesten uansett hvem de kastet mot henne. Denne mystiske auraen av uovervinnelighet kan være til god hjelp i det psykologiske spillet som utspiller seg i oppkjøringen til kamp, men det er samtidig skjørt og ett tap er alt som skal til for å bryte illusjonen om at de uovervinnelig. Gåten er løst og heksen er død. Vi har sett det før med utøvere som tidligere nevnte Rousey, og man så det da Anderson Silva tapte mot Chris Weidman. Det er også en kjensgjerning at når en mester først mister et belte, klarer de sjeldent å ta det tilbake.

Jędrzejczyk kan absolutt tape. Det som er viktig for henne, er hvor godt hun klarer å tilpasse seg fra forrige kamp, og ikke minst om hun selv tror at hun trenger å tilpasse seg. I nåværende øyeblikk er det vanskelig å bli klok på henne, og man har hører mye standard prat om at hun er i sitt livs beste form, og man vil få se en ny og forbedret utgave av henne natt til søndag.

“Thug” Rose

Alt tyder på at Rose Namajunas er godt forberedt for å møte den polske muay thai utøveren igjen. Det som er litt rart med Rose er at hun av en eller annen grunn har blitt stemplet som en slags grapplingspesialist når hun i realiteten er en velbalansert utøver med ferdigheter på flere områder. At hun har en rekke submissionseiere på CV’en, blant annet en flyvende armbar (en akrobatisk manøver man sjeldent ser i oktogonet), maler ikke et riktig bilde av Namajunas som utøver. Det som er viktig å merke seg er at det gjerne er slag og spark fra stående posisjon som åpner muligheten for å få inn submissions. Rose på ingen måte redd for å holde kampen stående. Ikke en gang mot den dekorerte muay thai utøveren Jędrzejczyk. Rose kan fort vise seg å være bedre, der Jędrzejczyk egentlig skal være best.  

Til syvende og sist er dette er en kamp som er garantert å ha et interessant utfall. Enten får vi se den dominante Jędrzejczyk komme sterkt tilbake og befeste sin posisjon som en av denne generasjonens største kvinnelige utøvere, eller så vil vi få se den nye mesteren som håndterte stråvektdivisjonens mest fryktinngytende motstander, og etter det er klar for hva som helst og muligens et langt løp som mester. Fasiten får vi natt til søndag.

Leave A Comment