Karolina Kowalkiewicz er klar for møtet med Cláudia Gadelha under UFC 212. Foto: YouTube.

UFC 212: Et blikk på tre kamper

Alt fra veteranoppgjør i mellomvekt til toppkamp i kvinnenes stråvektsdivisjon står på agendaen under UFC 212. Vi har sett på tre av kampene.

UFC setter igjen kursen mot MMA-verdenes Mekka, Rio de Janeiro og Brasil, med UFC 212. Og det er kanskje ikke et helt tilfeldig valg av åsted for det som potensielt blir sesongfinalen i det som har vist seg å være sportens lengstlevende såpeopera, fjærvektsdivisjonen i UFC. Den irske seersuksessen som har endt i rot, fravær av karisma og altfor mange snodige tegn over vokalene.

Aldo mot Holloway vil i det minste gi oss en form for ro. Kortet ellers er kanskje ikke fylt til randen av kamper som vil sette promosjonen på hodet, men vi håper likevel på å bli underholdt.

Erick Silva vs Yancy Medeiros

Av de kampene på dette kortet som ikke betyr ekstremt mye står Silva vs. Medeiros som den klareste kandidaten. Vi må bare innstendig håpe at utøverne selv innser det samme slik at de går for bonusene. Erfaringsmessig er verken Silva eller Medeiros vonde å be. Tilsammen har disse gladguttene høstet 11 bonuser på ikke altfor mange kamper i UFC.

Erick Silva er en av de mer ustabile fighterne i gamet. Han ser i blant ekstremt godt ut, i alle betydninger av ordet, men fremstår også i blant som om han har møtt opp uforberedt. Likevel slåss han alltid aggressivt og underholdende. Silva har også evnen til å være litt skitten fighter, som særlig kampen mot Nordine Taleb illustrerte (noe som tydeligvis ikke lønte seg):

Yancy Medeiros på den andre siden er hakket mer lovende. Tross en noe humpende UFC-karriere der han har slitt med å nå vekta, gjorde han en svært god oppvisning i debuten i weltervekt. Det spørs hvor langt opp på rankingene en seier mot Erick Silva tar han, men igjen, man skal aldri overvurdere UFC-rankingene.

Vitor Belfort vs Nate Marquardt

40 år gamle Vitor Belfort har tapt fire av sine siste fem kamper, alle via knockout. Eller vent, jeg må korrigere meg selv. Belfort har tapt tre av de siste fire kampene. Belfort sitt siste tapt ble nemlig omgjort til “no contest” ettersom Gastelum testet positivt for hasj. Man kan mene mye om hasj, men jeg er noe usikker på om stoffet øker evnen til å vinne kamper. Poenget mitt er uansett at Belforts karriere er på overtid av overtid. “Fergietime” på fotballspråket.

Vi må nesten hylle Vitor Belforts karriere med denne gifen.

Heldigvis, kanskje for Belforts helse, er at helgens kamp er hans siste. Det siste vi vil ha er utøvere på hell som holder på altfor lenge. Et skrekkeksempel er den tidligere høyt rankede UFC-utøver Melvin Guillard. Guillard har tapt 12 av sine 15 siste kamper, de fleste på knockout. Det skal vel også sies at han har bommet på vektkravet syv av gangene, noe som kan antyde at alt ikke er som det ikke skal være. Men det er en annen sak!

Mannen som Belfort skal møte er Nate “the Great” Marquardt (35-17), en veteran som på lik linje med Belfort har mange år i UFC bak seg. Det litt spesielle med dette oppgjøret er at både foreldede Belfort og Marquardt ikke lenge siden hadde en sterk gjenreising. Felles for begge var at de da gikk på TRT (testosterone-replacement-therapy), som ga de ungdommelig giv.

Særlig Belfort strålte. Med kallenavnet TRT-Belfort knocket han ut Rockhold , holdt på å submitte Jon Jones og tok ut nåværende mester Michael Bisping med et velplassert spark. Men etter at TRT ble bannlyst og USADA kom på banen har effektiviteten falt som en stein. Belfort ser rett og slett ut som en skygge av seg selv. Det vil si, han ser ut som hva en 40-årig atlet som har holdt det gående over 20 år kanskje bør se ut.

Belfort har gitt oss minnesverdige kamper og er så godt som en garantist for avslutninger. Nå sier han at Jesus er hans dop. Vi får håpe det er tilstrekkelig for at han kan ri inn i solnedgangen med en seier.

Cláudia Gadelha vs Karolina Kowalkiewicz

Cláudia Gadelha og Karolina Kowalkiewicz er rimelig udiskutabelt de nest beste i stråvektdivisjonen. Suverent nest best faktisk, på godt og vondt.

Cláudia Gadelha var Joanna Jędrzejczyks siste kamp før tittel, en kamp mange mente at Cláudia faktisk vant. Selv om ting var mindre uklart da de møttes for andre gang, viser 14-2-recorden til Cláudia at hun er helt i toppsjiktet i verden. På mange måter ligger hun an til å bli stråvekts Joseph Benavidez: Bedre enn alle i divisjonen unntatt mesteren, og for alltid dømt til å leve i skjærsilden «nest best» må være. Med mindre Karolina Kowalkiewicz skal overraske oss nok en gang.

Polske Karolina Kowalkiewicz havnet på radaren da hun noe uventet slo Rose Namajunas og dermed fikk tittelkamp i stråvekt. Diskrepansen mellom hennes utseende/væremåte og kampstil gjorde at folk virkelig fikk øynene opp til hverandre. Hun virker ekstremt rolig og søt i intervjuer, nesten sjenert, men i det kampen starter er det et helt annet dyr man ser. Spesielt er måten hun står tilbakelent og avslappet inntil buret og blunker til kamera mens Bruce Buffer leser opp navnet hennes en nærmest ikonisk handling.

Karolina er også utøveren som har vært nærmest å ta beltet fra Joanna. Hun ble dominert i mye av kampen da de møttes på UFC 205, men rystet Joanna kraftig i en av de senere rundene, og var nær ved å avslutte. Dermed sitter man igjen med en følelse av at per i dag er nok Karolina personen med størst sjanse til å ta beltet fra Joanna – men den sjansen er ikke stor.

Alle med grunnleggende MMA-kunnskap kan gjette kampplanen til jentene i denne kampen. Cláudia vil ha det til bakken, Karolina vil holde det stående. Vi har sett Karolina demonstrere godt nedtakningsforsvar i kampene mot både Randa Markos og Rose Namajunas, noe som utvilsomt vil være hennes nøkkel til seier i denne kampen. Holde det stående, bruke den overlegne hurtigheten og holde seg unna omfavnelsen til Cláudia. Tilsvarende må Gadelha stenge gapet, få armene rundt Karolina og ta henne ned. Selv om vinneren av denne kampen sannsynligvis får en tittelkamp, påvirker det divisjonen lite. Både Karolina og Cláudia er et langt stykke unna Joanna. Med mindre Rose Namajunas slår Joanna, selvsagt – det forandrer alt.

Leave A Comment