MMA-legenden Anderson Silva under innveiing i natt.

UFC 208: Et blikk på tre kamper

Tre underholdende brasilianere går tre ulike kamper som er verdt å få meg seg under nattens UFC-stevne.

UFC 208 har omsider blitt et kort som kiler forventningsmuskulaturen på de rette plassene. En kvinnedivisjon som må vente på sin største stjerne må nå ut og skape nye. UFC har valgt å gjøre det de håper er en quick fix, lag en ny vektklasse som åpner for en rykende fersk champ.

Nytt belte, potensiell ny tittelutfordrer og forhåpentligvis en ny Anderson Silva. Det høres jo show ut!

Analyse av hovedkampen kommer på vg.no sine kampsportsider lørdag kveld. 

Anderson Silva vs Derek Brunson

Uttrykket levende legende er klisjèbefengt, men Anderson Silva lever opp til uttrykket og vel så det. Han er inne i sitt 20. år som aktiv MMA-utøver, og hvilken karrière han har hatt. Mange trodde nok, som undertegnede, at vi nå så på en Anderson som ikke lenger var interessert i tittelen. At han nå skulle ta et par godt betalte show-kamper for så å legge hanskene fra seg for godt.

Men den gang ei.

Skal man tro 41-åringen så ønsker han igjen å gå for tittelen som var hans i nesten ti år. Vel, så fremt ikke Conor McGregor blir gira på en kamp da. For det skal nevnes at gamle Anderson tilsynelatende holder alle dører åpne. Noe de fleste av oss ville ha gjort dersom vi var like gode til å sloss, samt like glad i penger som vår brasilianske venn. Jakten på å gjenvinne mellomvektsbeltet starter med Derek Brunson.

anderson silva forrest griffin knockout

Brunson er på ingen måte en novise. Som amerikanere flest har han en imponerende brytebakgrunn. Likevel kjenner vi han best som en underholdende risktaker som ikke er redd for bruke hendene. Fire av de siste fem kampene har han vunnet på knockout, men så må vi ikke glemme at det er forskjell på å svømme i et ferdig oppvarmet basseng og det å krysse amazonas på sitt bredeste. Anderson Silva beskriver seg selv på følgende måte når han yter sitt beste: «I be like water.» Hvilken Anderson som møter opp avgjør hvor langt Derek Brunson må svømme for seier. I dagens big-data-samfunn er det tryggest å henvise til nettopp denne vitenskapen for den beste prediksjonen. Et googlesøk på hver av fighterne gir sannsynligvis en god indikasjon på styrkeforholdet før de to møtes på UFC 208. Anderson Silva gir 46 600 000 treff, mens Derek Bruson gir 493 000.

Lykke til Derek!

Les også: Videopakken UFC 208

Ronaldo Jacare Souza vs Tim Boetsch

I weltervektsdivisjonen, og i UFC generelt, blir Damien Maia ofte fremhevet som UFCs beste i brasiliansk jiu-jitsu. Men er det en mann som alltid kriger i toppen av disse rangeringene så er det Ronaldo “Jacare” Souza, utøveren med hele 16 submissionseiere. Jacare, som i en alder av 37 fortsatt er et fysisk fenomen, har bare et tap på sine åtte kamper i UFC. Noe som er imponerende å tenke på da tapet kom knepent mot den ekstremt karismatiske og superkristne brytemaskinen Yoel Romero som lukter på tittelkamp mot Michael Bisping (nødvendig digrisjon: Romeros personlige tolk har forøvrig blitt en kulthelt i prosessen).

Etter tapet mot Romero gjorde Jacare kort prosess på legenden Vitor Belfort i mai i fjor. Det er derfor gledelig at Jacare nå endelig gjør sin retur, etter nærmere et år på sidelinjen. Noe av skylden for det lange avbrekket har rett og slett vært at ingen har ønsket å møte Jacare. Dette mener i hvert fall Tim Boetsch som har takket ja til utfordringen.

At akkurat Boetsch tar utfordringen er ikke overraskende. Mannen, som har det kledelige kallenavnet “the barbarian”, er nettopp en barbar. Fryktløs og krigersk. Med seg har Boetsch bøttevis med rutine på øverste nivå, hvor han har gått hele 16 kamper i UFCs middelvektdivisjon. Men Boetsch har hatt litt å stri med selv. I en periode rundt 2015 vant han bare to av åtte kamper. Men dette har tilsynelatende snudd. Nå har han vunnet to på rad, begge på knockout.

Men om Boetsch klarer tre på rad er heller noe usikkert, Jacare som motstander er noe helt annet enn Josh Samman og Rafael Natal.

Glover Teixeira vs Jared Cannonier

En annen potensiell kremkamp på kortet består av nok en brasiliansk utøver, UFCs største Mike Tyson fan, Glover Teixeira. Men i motsetning til Mike Tysons utenomsportslige episoder er Teixeira Glover en av sportens ypperste gentlemen. Han er som i Gjermund Cappelens ord, “Mr. Good”.

Men godheten til tross, Teixeira kan å slå. Han kan faktisk slå veldig hardt. 60 prosent av hans seire har endt i knockout. Særlig blir hans nedsabling av hardhausen Fabio Maldonado fremhevet som en god bokseklinikk. Men ikke bare denne kampen har vist hva Glover har å by på, han har også knocket Ryan Bader, Patrick Cummins og Rashad Evans. Og går kampen på bakken så er han, med sitt svarbelte i BJJ, klar med submissions. Dette gjør han farlig i de fleste aspekt av MMA.

GLO

Teixeiras motstander denne gangen jobber fulltid som tekniker på en flybase, og har lagt bak seg en karriere i tungvekt. Nå har han slanket seg ned til lett-tungvekt. Dette gjør Cannonier til en stor skikkelse i lett-tungvekt, og vil sannsynligvis bruke rekkevidden til sin fordel med sine gode jabs. På bakken er også Cannonier brukbar, med flere submissionseire.  Men Teixeira blir definitivt Cannoniers største utfordring i hans karriere, en utfordring som kan bli for mye.

Leave A Comment