Antonio Silva og Roy Nelson var gode venner under mediadagen i forkant av UFC-stevnet. Bilde: YouTube.

Kampen om fornyet tillit

Det blir et tungt og hardtslående oppgjør mellom to veteraner som kjemper om fornyet UFC-kontrakt.

Begge har vært med i toppen av MMAs tungvektsdivisjon i en årrekke. Den ene har gått kamp mot nesten samtlige i UFCs tungvektsdivisjon og den andre kan blant annet skilte med en sjokkerende seier mot den beste tungvektsutøveren gjennom tidene Fedor Emelianenko.

Men nå har både Roy “Big Country” Nelson og Antonio “Big Foot” Silva seks tap på sine åtte siste kamper. Relevansen i deres profil har falt enormt og de kjemper nå med nebb og klør om fornyet tillit hos de nye sjefene i UFC. I helgen møter veteranene hverandre der den tapende part mest går en svært usikker UFC-fremtid i møte.

Lytt på podcasten vår med Jack Hermansson i studio

Det kroppslige unntaket

Alle som har følgt med UFC en stund vet godt hvem Roy Nelson er. Dette er mye takket være hans kroppslig fasong som ikke akkurat har samsvart med bildet av toppidrettsutøvere i en av verdens tøffeste sporter. Dette bildet har særlig kommet frem de gangene Roy Nelson har gått kamp mot muskelberg som Alistair Overeem (eller Übereem) og Brock Lesnar. Men til tross for ølmagen og hans erkeamerikanske image har han vært en solid utfordring for de aller fleste i UFCs tyngste divisjon.

This is what you do to entertain on a Friday. #Jaxson @sunnyko__ #familyfun #bellator

A photo posted by Roy Nelson (@roynelsonufc) on

 

Knockoutspesialist

Nelson har hevdet seg i toppen grunnet to egenskaper. Nelson sin evne til å ta imot umenneskelig juling, godt illustrert mot nettopp Overeem, og hans godstog av en høyreslegge som har knocket ut hele 13 av sine motstandere. Litt underlig er det da at Nelsons egentlige ekspertise er på bakken i form av et svartbelte i brasiliansk jiu-jitsu.

Hans grapplingevner kom til uttrykk tidlig i karrieren hvor han på sine seks første kamper submittet fire av sine motstandere. Men dette har han på sett og vis lagt fra seg da han skjønte hvor mye krutt som lå i nevene hans. Derfor er alltid noe spenning rundt om Nelson noengang kommer til å gå tilbake til sine røtter.

Kjempen fra Brasil

Men, det er lite trolig Nelson har en gameplan som går ut på å ta kampen ned på bakken når han nå møter kjempen fra Brasil Antonio “Big Foot” Silva. Grunnen til dette er enkel. Silva (som har sykdommen akromegali som forårsaker “kjempeaktige” trekk) har nemlig blitt knocket ut hele syv kamper de siste fem årene. En tydelig svakhet som Nelson sannsynligvis er fristet til å utnytte med sin slagkraft.

“Glasskjeve”?

En kuriositet er at fire av Silvas knockouttap har kommet etter han ble tatt for å dope seg med tilskudd av testosteron. Om det er en sammenheng eller ikke er heller uvisst. En ting har likevel vist seg, og det er at en utøvers evne til å ta imot skade og fortsatt stå på beina forvitrer ganske radikalt dess flere ganger de blir knocket ut. Eksempel på dette er tungvektskollegaene Alistair Overeem og Andrei Arlovski, samt legenden Chuck Liddell, som alle har fått stempelet “glasskjeve”.

Til tross for at Silva er godt “kvalifiserert” til å ha en “glasskjeve” så må vi ikke glemme at han har kjempet i en divisjon hvor alle før eller siden blir knocket ut og hvor knockouts er den mest vanlige måten å vinne på. Og det er ikke uten grunn, fysiske lover tilsier enkelt at de tyngste og sterkeste slår hardest (ja, så er det mye teknikk i bildet også). Det blir knockouts av slikt.

Sjekk også ut Videopakken: Fight Night Brasilia

Helsemessig forsvarlig?

Uansett så er knockouts noe Silva ikke behøver mer av. Med så mange knockouttap de siste årene, må man spørre seg om det er helsemessig forsvarlig for han å fortsette. Tidligere tungvekter og nå podcastprofil Brendan Schaub ga seg mye på grunn av flere knockouttap på kort tid. Derfor er denne kampen for Silva kanskje mer viktig enn noen gang tidligere. Ender han med nok et knockouttap burde kanskje noen råde den 37 år gamle Brasilianeren å legge opp, helst han selv.

Den 40-år gamle Nelson på sin side kjemper mest om å holde seg relevant i sporten. I UFC har han vært en av de som har bekledd rollen som UFCs portvokter; om en ny tungvekter ønsker å komme seg opp og frem i rangeringen, så må man som regel slå Roy Nelson. Men for å fungere som en habil portvokter så må man skrape en seier her og en seier der. Det har ikke Nelson gjort i tilstrekkelig grad og med enda et tap så er det vanskelig å forsvare posisjonen han har hatt.

Tynnslitt

At både Silva og Nelson fortsatt har kontrakt med UFC sier kanskje mer om den aldrende og tynnslitte tungvektsdivisjonen. Det er nemlig så få utøvere i divisjonen at de som er der får mye mer tillit enn fighterne i de lettere divisjonene. At Nelson og Silva er rangert som nr 11 og 15 henholdsvis illustrerer problemet med tungvekt på en god måte.

Heldigvis så har det dukket opp noen nye navn som Derrick Lewis, Ruslan Magomedov og Francis Ngannou som gir noe sårt tiltrengt vitalitet til divisjonen hvor de fleste er rundt 40 år.

Kampfakta

Antonio “Big Foot” Silva, 19 seiere, ni tap

 • Rangert som nr 15 i tungvekt
 • Enorm fysikk
 • God på nedtakninger
 • “Glasskjeve” -Lidd svært mange knockouttap
 • Solid kickboksing
 • Svartbelte i BJJ

Roy Nelson, 21 seiere, 13 tap

 • Rangert som nr 11 i tungvekt
 • Tåler ekstremt mye
 • Knockoutkraft
 • Undervurdert bakkegame
 • Stadig bedre boksekombinasjoner
 • Mer bruk av kampplaner i det siste

Kampforløp

De fleste tungvektskamper avgjøres i første runde. Grunnen til dette er enkelt da tungvekterne slår hardt. Roy Nelson slår knallhardt og Antonio Silva har et en kjeve som har forvitret til det tragikomiske. Mye tilsier da at Nelson kommer til å sette Silvas kjeve på prøve fra første stund. Silva er trolig ikke bevegelig nok til å unngå de store slagene til Nelson, som nok vil lande. Forvent derfor en knockout til Nelson i åpningsminuttene.

Leave A Comment