CM Punk (Phil Brooks) t.v. og Mickey Gall under gårsdagens innveiing. Foto: YouTube

Fribryterens inntog i UFC

I natt går fribryteren CM Punk sin aller første MMA-kamp i UFC. En kamp som er like mye kontroversiell som interessant.

Helt siden Zuffa og Dana White kjøpte UFC tilbake i 2000 har de sakte men sikkert kjempet for sportens legitimitet. De visste at for å få MMA sanksjonert måtte de ha et ryddig sportsprodukt med regulerte rammer rundt. Ikke bare det, men dette var også nødvendig for å bli tatt seriøst av de store mediene og offentligheten forøvrig. Noe av det som var viktig var at kampene ble utført av profesjonelle utøvere med lang erfaring innen sporten.

Lytt på vår ferske podcast med Jack Hermansson i studio her

Dette har UFC klart. De beste har møtt de beste, populariteten har eksplodert de siste årene, og massemedia følger sporten tett. Men under nattens UFC-stevne går den tidligere fribryterstjernen CM Punk sin første MMA-kamp noen sinne mot Mickey Gall. Noe som er et klart brudd med hva UFC har gjort de siste 15 årene.

It’s all about the money

Som vi nordmenn er smertelig klar over, så skal det mye til før en MMA-utøver blir rekruttert inn til UFC. Det er MMAs premier league og konkurransen er beinhard. Derfor er det kanskje noe underlig at uerfarne CM Punk, som først startet å trene MMA for to år siden, går rett inn i UFC-varmen uten noen kamper. Men her er det en klar grunn. Og den er rene dollars.

For det første har Phil Brooks, som CM Punk egentlig heter, en megastjerne i fribryteforbundet WWE. WWE har en enorm fanbase som UFC tidligere har slitt med å rekruttere fra. Å ha CM Punk på et kort er derfor en glimrende mulighet for UFC å få en sterk tilvekst med nye fans som enda ikke har blitt særlig eksponert for MMA. For det andre har han en evne til å skape blest og stemning rundt seg.

CM Punk er, på linje med Brock Lesnar, en karismatisk type som evner å trekke stor oppmerksomhet rundt seg. Han har i tillegg vært i lenge i toppen av WWE, hvor det å engasjere publikum er en essensiel del av gamet. Og for de som har følgt med UFC en stund vet at de karismatiske og engasjerende utøverne er de som trekker flest seere til stevnene.

Kampsporterfaring?

Men så er det sportlige da. Har han det som skal til? En CM Punk ofte blir samenlignet med er hans tidligere kollega Brock Lesnar. Brock kom også fra fribryting og inn som en stjerne i UFC. Men i motsetning til CM Punk har Lesnar hatt en lang og merritert brytebakgrunn lenge før han ble en stjerne i WWE. Og så er Brock, Brock. Et enorm atlet med stor styrke og smidighet. Med styrke og bryteegenskaper var det bare for Lesnar å ta motstanderen ned på bakken. Som han stort sett pleide å få til.

For CM Punk er historien en annen. CM Punk har ikke noen merittert kampsportbakgrunn. Ja, han har holdt litt på med brasiliansk jiu-jitsu på hobbybasis før han startet å trene fulltid, men det er det. Det han kan vise til er å mestre de mange akrobatiske stuntene som kreves i fribryting, som kanskje tilsier at han har et godt utgangspunkt for å trene MMA. Det vi ikke vet så mye om er hans egentlige nivå hva gjelder de mange stadiene i MMA. En irritert Frank Mir sa nylig på sin podcast at nivået på CM Punk var amatørmessig og at jenter på “aerobic kickboxing classes move better than him”.

 også med deg: Videopakken UFC 203

Men de videoene av Punk som er der ute er riktignok datert og sannsynligheten er stor for at han er noe bedre enn det som vises der. I tillegg har han trent fulltid under en av MMAs beste trenere i Duke Roufus og hans disipler av ytterst gode UFC-fightere.  Likevel tar det flere år med trening for å komme på et profesjonelt nivå, for ikke snakke om et nivå som tilfredsstiller UFC.

Lave odds

Kan CM Punk vinne? Tvilsomt. Selv om han møter en nybegynner i Mickey Gall, møter han en som har trent MMA lenge og en som har bevist at han har noe på profesjonelt nivå å gjøre. Han står riktignok bare med to kamper, men begge vant han på submission, hvor den siste var i hans kampdebut i UFC. Skal CM Punk klare det må han derfor unngå bakkekamp og satse på å få inn gode treffere. Et annet moment som taler for Punk er at presset ikke bare er høyt for Punk, men også høyt for Gall. Kanskje større? Punk har gått kamper for WWE fremfor titusenvis av tilskuere og er godt vant med å være i spotlighten, noe som er nytt for Gall.

Kampen om legitimitet

For MMA som sport er dette ikke en kamp vi ønsker på et hovedkort i UFC. Det bør ikke være slik, i en sport som fortsatt kjemper for legitimitet, at uerfarne karer skal komme inn og ta en stor del av spalteplassen bare for at det gir dollars i kassen. Fra et profesjonelt standpunkt kan det nemlig raskt bli sett på som useriøst og en “freak fight”. I tillegg gir det et uheldig signal til de mange hundre utøverne som har UFC-kontrakt for de rette grunnene.

Unntaktsfight?

For meg føles dette likevel som en “unntaksfight” som vi kan tillate oss denne ene gangen. Kampen er nå her, den har skapt en del blest og det blir interessant å få svar på spørsmålet om hvorvidt CM Punk i det hele tatt er på et nivå som rettferdiggjør kontrakten. Men la oss håpe det blir med dette, og at ikke dette er starten på en utvikling hvor de sportslige rammene blir tilsidesatt for pengene.

 

Leave A Comment