Både mester og utfordrer har ståltro på seg selv (bilde via youtube.com).

Historiens beste tittelkamp i mellomvekt

Chris Weidman (31) mot Luke Rockhold (31) er mellomvekts jevneste, mest interessante tittelkamp noen sinne.

Aldri før har mellomvektsdivisjonen vært så spennende. Chris Weidman og Luke Rockhold, Ronaldo Souza og Yoel Romero. Ja, for ikke å snakke om alle de brasilianske legendene! For en divisjon som stod stille i åtte år har det skjedd en omkalfatring. Det skyldes hovedsaklig to faktorer.

Hør om UFC-helgen i ukens podcast fra MMA-Revyen.

Silva og Strikeforce

I åtte år var Anderson Silva den udiskutable kongen av mellomvekt. Han forsvarte beltet ti ganger, og motstanderne hans ble ført frem som lam til slakterhuset og falt én etter én. Inn kom Chris Weidman, den usannsynlige utfordreren, og tok tittelen fra Silva i en historisk knockout.

Toppen av mellomvekt er i stor grad preget av utøvere fra den absorberte organisasjonen Strikeforce. Zuffa, som eier UFC, kjøpte Strikeforce i 2011. I 2013 absorberte de organisasjonen, og inn fikk vi utøvere som Yoel Romero, Ronaldo Souza, Tim Kennedy, Gegard Mousasi og Luke Rockhold – fem av de ti beste utøverne i mellomvekt. Dermed har fraværet av Anderson Silva og absorberingen av Strikeforce gjort at vi i dag har å gjøre med en uhorvelig spennende divisjon!

Join the team

Chris Weidman er tittelholder i mellomvekt, og har forsvart beltet sitt tre ganger. Vanligvis betyr det at alle er enige om at tittelholderen er legitim. Så er ikke tilfelle for Weidman.

Problemet til Weidman er at han har slått Anderson Silva, Lyoto Machida og Vitor Belfort. DET er en rar setning det! Man skal ikke langt tilbake før den seiersrekken fort hadde gitt deg tittelen “verdens beste”, om ikke “tidenes beste”. For Weidman har det blitt kritikernes ammunisjon for å påstå at han kun har slått falne stjerner. Så galt ble det, at Weidman måtte bruke intervjuet like etter forrige tittelforsvar til å formane publikum om å endelig begynne å støtte ham.

To mestere møtes

Luke Rockhold derimot, har ikke mangel på støtte. Så og si samtlige kommentatorer ser Rockhold som Weidmans tøffeste test noen sinne. Rockhold var nemlig siste tittelholder i nevnte Strikeforce, og vant tittelkamper mot blant annet Ronaldo Souza og Tim Kennedy. Skuffelsen var derfor stor da Rockhold tapte sin første UFC-kamp på knockout mot en steroide-fyrt Vitor Belfort.

I etterkant har imidlertid Rockhold sett ustoppelig ut. Han submittet Michael Bisping med en en-arms guillotin (som er imponerende!) og fikk Lyoto Machida til å se ut som en nybegynner. Han virker til å bli bedre og bedre for hver kamp, noe som også kan sies om Chris Weidman. En tittelkamp i mellomvekt har aldri vært jevnere enn det er denne helgen.

Kom i stemning med MMA-Revyens videopakke.

Endelig animert

Chris Weidman har fått rettmessig kritikk på et punkt: Han er litt kjedelig. Da Vitor Belfort stormet pressekonferansen etter Weidmans siste seier over Silva, og leverte en lang tirade om hvordan han skulle ødelegge Weidmans fjes, var mesterens respons et rolig “cool”. Honnør for profesjonaliteten, men jeg er et enkelt menneske: Jeg trenger litt krangling for å bli ordentlig investert i en kamp.

Der har Luke Rockhold gjort en fenomenal jobb. Han har endelig klart å lokke Weidman ut fra skallet sitt, og vi har sett tendenser til irritasjon fra mesteren. Ikke bare er det underholdende for oss tilskuere, men en smart strategi: Chris Weidman er en metodisk utøver som benytter seg av høyt press – Luke Rockhold omfavner presset og er en ypperlig counter-striker. En irritert Weidman har høyere sannsynlighet for å overdrive et slag, og åpne seg for ett av sparkene til Rockhold.

Styles make fights

Fans liker gjerne å benytte seg av MMA-matte for å forenkle og forstå landskapet i UFC: Utøver X slo utøver Y, og utøver Y slo utøver Z, så vil utøver X slå utøver Z. Derfor har mange trukket frem Weidman og Rockholds to felles motstandere: Vitor Belfort og Lyoto Machida.

Rockhold ble knocket ut av Vitor Belfort, mens Weidman slo Belfort komfortabelt. Tilsvarende gikk Weidman en hard femrunders kamp mot Machida og vant marginalt, mens Rockhold parkerte Machida. Gå ikke i bjørnefellen her og tro at dette betyr at Weidman kommer til å slå Rockhold!

Det er utøvernes stil som er avgjørende, og Rockhold har stilen til å slå Weidman. Lørdagens kamp kan være starten på en periode med tittelvandring i mellomvekt, da vinneren av Weidman og Rockhold får den tvilsomme æren av å møte Yoel Romero eller Ronaldo Souza. Det blåser godt på toppene.

 

Fakta og analyse

Chris “All-American” Weidman – 13 seiere, null tap

 • Ubeseiret
 • Trener hos Ray Longo
 • Stor for vektklassen
 • Svartbelte i Brasiliansk Jiu-Jitsu under Matt Serra og Renzo Gracie
 • Upåklagelig bryting
 • Forsvart tittelbeltet mot “alle” de brasilianske legendene
 • God boksing
 • En svært intelligent fighter

Luke Rockhold – 14 seiere, to tap

 • Enorm for vektklassen
 • Trener på AKA med Cain Velasquez og Daniel Cormier
 • Svært god på bakken
 • Ni seiere via submission
 • Teknisk god kickboksing
 • En av de beste kroppssparkerne i UFC
 • Kontringsfighter
 • Svartbelte i Brasiliansk Jiu-Jitsu under Leo Vieira

Kampforløp

Det er sjeldent man som kommentator ikke aner hvordan en kamp kommer til å utarte seg, men dette er en av de situasjonene. Begge utøverne er på høyden av karrieren, begge er store for vektklassen og begge har sett voldsomt imponerende ut den siste tiden.

Chris Weidman vil ønske å benytte seg av brytingen og boksingen, og trives nok best hvis kampen blir tett. Man skulle tro at han vil ta ned Rockhold, men Rockholds jiu-jitsu kan føre til et litt tentativt game fra Weidman på bakken. Rockhold vil nok holde kampen stående, og benytte rekkevidden og sparkegamet sitt. Rockhold er southpaw mot Weidmans ortodoks, noe som åpner opp kroppssparket for Rockhold. Veien til seieren for Luke vil dermed være å holde seg på utsiden, kontre og plukke sparkene fornuftig. Rockhold er ingen kombinasjonsstriker, og slag og spark kommer ofte alene. De kommer imidlertid fort og hardt, og har avsluttet flere av kampene hans.

Skal Weidman vinne dette, blir det nok på en tekninsk knockout på bakken eller på dommeravgjørelse. Jeg tror Rockhold klarer å holde avstanden, noe som vanskeliggjør en stående knockout for Weidman. For Rockhold tror jeg han må knocke ut Weidman med et hodespark. Weidmans jiu-jitsu er svært god, og Rockhold klarer neppe å submitte han. Hvis denne kampen blir avgjort før slutten av femte runde, så skjer det via knockout.

Leave A Comment