Thomas Formo om ny kamp, erfaringsøkning i nedetid og TUF Trondheim.

Leveling Up

I Trophy MMA 4. april tar Thomas Formos kamptørke endelig slutt. Tross kampmangel mener trønderen erfaringen har økt.

Det er bare et lite års tid siden tilværelsen for norske MMA-fightere så veldig lys ut. I tillegg til sporadiske oppsetninger fra svenske Superior Challenge, var danske EUMMA på full fart fremover, og britiske Cage Warriors (CWFC) offentliggjorde sine intensjoner om storsatsing på det nordiske markedet. Vips hang Viasat Sport seg på toget for å vise begge organisasjonene på nordisk TV, og 2014 så ut til å sette standarden for en ny æra av større status og mer eksponering for norske proff-fightere.

Så sitter vi her nå da, i mars 2015. EUMMA er blitt tausere enn selv den mest optimistiske MMA-tilhenger kan føle seg helt komfortabel med, og rundt en måned er gått siden ultra-karismatiske Graham Boylan forlot sin stilling som Cage Warriors-CEO. Etter Boylans avgang har CWFC kansellert sitt eneste planlagte stevne i 2015.

Igjen henger ganske så mye oppvirvlet støv som sakte men sikkert avløses av dinglende spørsmålstegn på en stor åpen slette der de nordiske MMA-høyborgene sto oppreist.

LEVELING UP

Et sted ute på denne sletten befant plutselig Thomas Formo seg. Etter å ha startet 2014 med sin tredje strake seier, var han på sensommeren klar til å fortsette på sin proffkarriere (3-1). Kontraktfestet til EUMMA som han var, ble han stående der på lojalt vis en stund, mens han brukte all ledig tid på å…

level-up

Skjønt, ikke foran en skjerm i dette tilfellet. I mangelen på kamper å gå ble høsten og vinteren preget av oppkjøringer til ingenting for MMA Trondheim-fighteren. Trening er jo som kjent 150% av kampen.

– Når man trener oppnår man liksom en level up av sine egenskaper, og for å trå til så mye som man må for å oppnå en level up er det fint å ha et hinder i form av en kamp å se frem mot, forteller Formo, som endelig har fått en faktisk kamp på programmet.

4. april møter han Mattias Rosenlind i Malmö, om alt går etter planen denne gangen. Da under Trophy MMAs banner. Til denne kampen stiller ett stykk godt oppgradert Maverick, i stor grad nettopp fordi pausen fra buret har vært så lang.

– Jeg ser på hver oppkjøring som en level up. Jeg tenker da at jeg gikk opp ett nivå før jul – en skikkelig bra treningsperiode der jeg egentlig gikk opp flere hakk, og etter jul nå har jeg levella up igjen. Så inn i neste kamp nå kommer jeg til å vise frem minst to level ups!

Hør hele intervjuet med Thomas Formo i Episode 91 av MMA-Revyen.

CUTTING DOWN

Egenskapene oppskaleres, mens vekten går ned. Nytt til kampen mot Rosenlind er at den kommer til å gå i lettvekt-klassen (70 kg). Formo gikk én kamp i denne klassen som amatør, men det var for over fem år siden. I proffkarrieren har han satset på weltervekt (77 kg).

– Jeg har alltid vært rundt 83 kg tung, kanskje bikket 85 når jeg er julefeit og sånn, men når jeg trener hardt havner jeg alltid rundt 79 kg. Og å bare kutte to kilo i vekt inn mot kamp? Wow, det blir litt for enkelt. Dermed har jeg alltid vært mye lettere enn kravet i mine kamper som weltervekter.

Tanken på å gå ned en vektklasse er ikke ny. I hans forrige kamp, mot Harun Kina (en catchvekt-kamp satt til 73 kg), var Formo allerede på vei nedover mot lettvekt. Dette etter å ha observert på nærmest mulig hold akkurat hvor fysisk store enkelte weltervektere kan være.

– I forrige kamp prøvde jeg meg i 73kg for å se hvordan leg lå an i forhold til 70 kg, for da slipper jeg å gi opp så mye størrelsefordel til mine motstandere. Ndonda Kumbu, f.eks; veide omtrent så mye mer enn meg som overhodet mulig. Det samme hendte mot Besam Yousef. De gutta var jo rundt 28 kg tyngre enn meg. Det er tungt å gå mot så svære folk.

Lettvekter har han også planer om å bli værende. Å gå i ringen mot langt større motstandere ser ut til å være historie for Thomas Formos del.

– Det er i den vektklassen at jeg ser for meg å gå resten av karrieren min. Jeg vil gå for gull nå. Jeg vil se om jeg har noe i den vektklassen å stille opp med, sier 29-åringen.

TUT OG KJØR

– I 2014 tenkte jeg gjerne mye på å finne den rette type kamper som kunne gi meg riktig eksponering, men når det viser ser å ikke fungere og man ikke kommer noen vei, da må man bare begynne ta imot det som dukker opp. Da begynner man gjerne heller å bygge opp recorden sin, satse på å bli bedre, gi seg selv noe å se frem mot.

Dette sier Thomas Formo om hvorfor 2015 blir annerledes enn høsten han har lagt bak seg. Nå er det kvantitet som gjelder. Å få flere kamper under beltet enn de fire han har. Lettvekt-debuten i svenske Trophy MMA blir da heller ingen budsjett-skakare.

– Trophy MMA betaler deg basert på hvor mange kamper du har gått som profesjonell. De betaler én tusenlapp for hver kamp du har gått tidligere. Har du gått én proffkamp får du en tusenlapp for å gå kamp hos dem. Har du fire kamper, som meg, får du fire tusen kr. Jeg tror det topper seg ved fem tusen.

‘F*ck you, du takket jo nei til å møte denne skandinaven!’

Formo har ikke bundet seg til Trophy MMA over lengre tid. Han skal ha fått tilbud om å gå en ny kamp under en annen organisasjon allerede i mai. Videre frem i tid har han også en enn så lenge ikke-navngitt fighter i tankene fra den lange høsten og vinteren uten kamp.

– Jeg ønsker ikke å name-droppe ham helt ennå. Jeg ble tilbudt kamp mot en eksakt fyr. Så får jeg tilbakemelding om at ‘nei, han vil ikke møte deg likevel’, og så går han ut og proklamerer at han er en av de beste i verden, er på vei mot UFC og kommer til å slå alle skandinaver. Da blir jeg litt sånn ‘F*ck you, du takket jo nei til å møte denne skandinaven!’.

NYE JAKTMARKER

Thomas Formo, og flere norske fightere med ham, ser ikke bare etter neste kamp for tiden – de ser også etter en stabil arbeidsgiver å forholde seg til. Ingenting er blitt offentliggjort om fremtiden til hverken EUMMA eller CWFC, men Maverick ser ikke veldig lyst på de to organisasjonenes videre eksistens.

– Når jeg sist snakket med EUMMA i desember sa de at de kom til å holde et stevne i 2015, men jeg har fortsatt ikke hørt noe og forventer ikke at skjer noe mer på den kanten. Jeg er bekymret for CWFCs framtid og. Det virker jo som om det er ugler i mosen der og nå. Det er kjempesynd.

Mohsen Bahari, kontraktfestet til CWFC, er i en lignende situasjon. Han endte opp med å gå en kamp for polske KSW i februar. Nettopp Polen og KSW (som langt på vei har matchet CWFC på visse områder de siste årene) kan bli en viktig arena for norske fightere fremover.

– Jeg så jo bildene og videoene Jack Hermansson og Mohsen Bahari postet fra KSW-showet. Både selve showet og innveiingen så jo helt ut som om det var på UFC-nivå. Det så helt rått ut, sier Formo.

Han bekrefter at han har snakket litt med KSW, men at det å ha polske kontakter fra tidligere i karrieren kan være alfa og omega for å få muligheten der. Proffnivået i Polen holder dessuten en høyere standard enn hva som er tilfellet i f.eks. Dronning Elizabeths kretser.

– I England tar de litt lett på det å gå proff, så der vet man aldri helt hva man møter på. Men i Polen vet du at du møter solid motstand.

Formo tror likevel at norske fighteres redning med tiden blir söta bror, ettersom norske TV-selskaper heller vil se til våre nærmeste naboer etterhvert som MMA-interessen fortsetter vokse i Norge. Formos kamp i Sverige i april ser ut til å komme akkurat den utviklingen litt i forkant og blir i beste fall tilgjengelig som web-stream.

MMA TUF Trondheim

Også på hjemmebane går det fremover for Formo og MMA Trondheim-kollega Emil Weber Meek. Sant nok går ikke kulerammen amok der heller, men da først og fremst fordi det ikke er profitt som er hovedmålet.

– Vi er jo blitt landets største rene MMA-klubb. Vi har alltid gitt ut mer til MMA-samfunnet i Trondheim dess flere medlemmer vi har fått. Mine egne økonomiske problemer kommer jo av at vi gir bort alt vi tjener, for at MMA Trondheim skal være et best mulig tilbud for MMA-interesserte i byen.

– Hvis alle kommer, blir det helt magisk i Trondheim

Nå som Formo atter en gang har gjort lettvekter av seg, har han begitt seg ut på en ny vri inn mot april. Når du leser dette er kanskje de fleste av landets beste i vektklassen samlet under ett tak, ettersom de er blitt invitert til å bo og trene sammen i Trondheim.

– Det gjenstår fortsatt å se hvor mange av dem som kommer, men jeg har snakket med mange gode lettvekt-fightere i Norge, som Joachim Tollefsen, Tor Olav Hauge, Alexander Jacobsen og Mads Rask, samt en flink polakk som er 7-1 som pro, forteller Formo om idéen som minner en del om et visst Zuffa-administrert reality-konsept.

Han vil ikke begi seg ut på å spekulere om hvem av fighterne som eventuelt vil peke seg ut som gruppens quarter hour rating-magnet, men selv uten hull i dørene og med ingen Fox Sports-kameraer på gjestelisten ligger dette an til å bli en treningssamling utenom det vanlige.

– Hvis alle kommer, blir det helt magisk i Trondheim. En samling av alle de beste lettvekterne i Norge, i tillegg til internasjonale proffer – det blir jo helt sinnsykt. Da får jeg nok å bryne meg på.

– Eneste spørsmål er hvem som får være den sinte coachen som slår inn døren.

 

Hør hele intervjuet med Thomas Formo i Episode 91 av MMA-Revyen.

Følg Thomas “Maverick” Formo på Facebook, TwitterInstagram og ThomasFormo.com

Leave A Comment