Skjermdump UFC 181

MMA-Revyens Topp 10 submissions i 2014

Vi drar frem de beste grep-baserte avslutningene i 2014. Den aller beste av dem ble låst inn sent på året, men var verdt ventingen.

Vi ser både tilbake til 2014 og inn i 2015 i Episode 84 av MMA-Revyen

Det finnes ikke et godt norsk ord som tilsvarer det engelske submission. Man kunne jo sagt «underkastelse», men det høres jo helt grusomt ut på norsk. Det kan kanskje være det høres for fremmed ut. Alle som kjenner MMA bruker ordet submission – også i Norge. Det kan jo være et slags paradoks at denne altfor bokstavelige oversettelsen ikke sitter riktig i munnen vår, fordi når du taper en kamp på submission i MMA er det nettopp å underkaste deg du er tvungen til å gjøre. Motstanderen din låste deg opp i en posisjon der du har et valg. Du kan velge å besvime eller brekke av et ledd eller et bein, men du kan også velge å slippe fri. Klapp ut og motstanderen slipper og dommeren redder deg.

Siden UFC 1 i 1993 har omtrent én av fire kamper endt opp i en submission.

Selv om en kvelning kan se brutal ut for de uinvidde, er det et av de mildeste aspektene ved sporten for utøvere, særlig sammenlignet med andre måter kamper kan avsluttes på. Et av tilnavnene på brailiansk jiu jitsu, sporten som var med å skape MMA som vi kjenner det i dag, og som fortsatt dominerer den, er «arte suave». Den myke kunst. I motsetning til de stående kampsportene som boksing, muay thai eller karate, kan brailiansk jiu jitsu utøves for full effekt på trening uten å skade hverandre. Når en kamp ender på submission er det en myk avslutning på kampen, til og med dersom motstanderen besvimer.

En submission kommer gjerne i to former. Det heter å bli tatt, eller å bli satt opp. Når en utøver blir «tatt» kommer teknikken tilsynelatende fra intet, og dersom man blir satt opp er man offer for motstanderens overlegne forståelse av posisjon og evne til å forutse dine reaksjoner. Begge er imponerende. I likhet med kåringen vår på de beste knockoutene fra 2014, har vi et sett med kriterier. Nivået har noe å si. Å få en submission på en topputøver betyr mer enn på lavere nivå. Det betyr også noe for kåringen hvor spektakulært teknikken ble utført, og hvordan den ble utført. Vi ser etter ren teknisk briljanse. Er teknikken veldig uvanlig er det også en bonus.

Siden UFC 1 i 1993 har omtrent én av fire kamper endt opp i en submission. Her får du de beste fra 2014.

 

10. Ovince St.Preux vinner over Nikita Krylov med en Von Flue-kvelning ved UFC 181.

Av UFC-historiens nærmere 700 submission-seire er det bare tre ganger gjort en Von Flue-kvelning. Jason Von Flue var den første som gjorde teknikken i UFC, derav navnet, og kvelningen er en skulderpress-teknikk som stopper opp arteriene i halsen. Dersom du vet at teknikken kommer, er den nærmest ufarlig. Den kommer når du nekter å slippe giljotin-forsøket ditt. Nikita Krylov nektet å slippe sitt forsøk på en giljotin mot Ovince St.Preux, og sovnet av noen få sekunder etter at han skjønte hvor stor feil han hadde gjort. En imponerende teknikk å gjennomføre på det høyeste nivået i MMA, nemlig UFC.

 

9. Luke Rockhold vinner over Tim Boetsch med en kimura og inverted triangle-kombinasjon ved UFC 172.

Luke Rockhold var storfavoritt mot Tim Boetch ved UFC 172, og dominerte kampen tilsynelatende lett. Boetsch skjøt inn etter hoftene til Rockhold, men Rockhold reagerte på teknikken og fikk nedtakningsforsøket til å bli en overgang og scramble. I kaoset som fulgte snappet han opp armen og hodet til Boetsch i en inverted triangle som han brukte til å kontrollere kroppen til Boetsch. Sakte men sikkert, gjennom albuer til kroppen satt han så Boetsch opp til å forsvare seg med den andre armen, og da Boetsch gjorde det, tok han den også. Gjennom en kombinasjon av et øyne for åpninger i kaos, posisjonsforståelse og et smart oppsett fikk Rockhold til slutt armen og tvang inn en Kimura-armlås.

Video av kampen kan sees her.

 

8. Raquel Pennington vinner mot Ashlee Evans-Smith med en bulldog-choke ved UFC 181

Pennington og Evans-Smith var allerede blodige da første runde nærmet seg slutten. Raquel Pennington fikk tak i ryggen til Evans-Smith i stående posisjon etter et bra nedtakningsforsøk. Pennington holdt ryggen hennes, men gav henne samtidig en vei ut.

Det var en felle.

Evans-Smith merket at det var en åpning til høyre. Hun kunne dytte ut hofta og dykke ned på et bein eller noe, kanskje til og med ta ryggen til Pennington. Det var en felle. Umiddelbart når Evans-Smith ser etter utveien, kommer innsiden av albuen til Pennington opp i halsen hennes og drar henne til bakken. Omtrent ved lyden av klokka er det opplagt at Evans-Smith er bevisstløs, og Raquel Pennington har vunnet på en sjelden, og smart satt opp bulldog-kvelning.

 

7. Benson Henderson vinner over Rustam Khabilov med en Rear Naked Choke ved UFC Fight Night Henderson vs Khabilov.

Som nevnt tidligere kan submissions bli satt opp etter tatt i øyeblikket. Dette er sistnevnte. Henderson lager en åpning for et submissionforsøk etter en slagkombinasjon. Etter den siste rette venstre lander, er innsiden av albuen hans allerede rett ved siden av halsen til toppmotstanderen Khabilov. Den tidligere lettvektsmesteren Benson Henderson reagerer umiddelbart. Han sniker inn en arm, så en annen og en krok med venstrebeinet for å kontrollere kroppen. Før Khabilov har rukket å reagere har Henderson satt en høyst opportunistisk og pen Rear Naked Choke.

 

6. Yancy Medeiros vinner mot Damon Jackson med en reverse bulldog-kvelning ved UFC 177

Medeiros er på denne listen fordi bulldog-kvelninger er sjeldne, men også fordi han gjorde teknikken med en hurtighet som er uvanlig for mennesker som ikke kan se fremtiden. Medeiros har tak i en stående giljotin mot Damon Jackson. Jackson føler seg truet av teknikken, så han prøver å flykte. En måte å gjøre det på er å spinne 180 grader kjapt og falle mot bakken som en sekk poteter. Medeiros ser ut til å skjønne tegninga, og i det Jackson skal til å snu seg, så låser han inn denne teknikken med rekordfart. Teknikken sitter så hardt at Jackson besvimer nesten før han får forsvart seg. Du kan se teknikken utført gjennom den franske nettsiden MMA Nouvelles.

 

5. Donald Cerrone vinner mot Edson Barbosa med en Rear Naked Choke ved UFC on Fox 11.

Donald Cerrone er treg i starten av kampene sine. Det er ikke Edson Barbosa. Barbosa så ut til å ha Cerrone-koden knekt i begynnelsen av kampen, da han traff godt med de fleste kombinasjoner. Det så ut som om det var et tidsspørsmål for Cerrone. Men så treffer amerikaneren. Barbosa går ned og er åpenbart rystet. I motsetning til å gå for å følge opp med slag, ser Cerrone en åpning for en kvelning. Cerrone spinner rundt og bruker åpningen til å sette inn en Rear Naked Choke, og har klarsynet til å plukke opp en submission-seier heller enn å risikere at Barbosa kommer seg igjen ved å følge etter med slag.

Se Cerrone vs. Barbosa her.

 

4. Gunnar Nelson vinner mot Omari Akhmedov med en giljotin ved UFC Fight Night Gustafsson vs Manuwa.

Nelson har gjennom året vært et hett tema på matter rundt om i Norge, og i verden ellers. Nelson er første islending til å motta et svart belte i BJJ og har konkurrert i toppen av grappling. Han har også vist seg dødelig presis og kjapp i UFC. I denne kampen fikk Gunnar Nelson inn en nedtakning og inntok så topposisjon. Der jobbet han for å sette opp submissions gjennom slag og albuer mot ansiktet. Nelsons seier kom gjennom en felle. Han skapte en åpning som Akhmedov kunne bruke for å komme seg ut av bunnposisjonen sin, en posisjon han ikke kunne fortsette å være i. I det nakken til Akhmedov kommer langt nok ut, setter Nelson inn en giljotin. Akhmedov må klappe ut sekunder etterpå.

Video: Nelson vs. Akhmedov

 

3. Ben Saunders vinner mot Chris Heatherly via omoplata ved UFC Fight Night 49

Denne submissionen er virkelig satt opp, steg for steg. Sjeldent ser man submission-seire via omoplata, en skulder og armlås, og dette var den første i UFC-historien. Omoplata brukes mest til å flippe motstandere og ta ryggen deres, men Saunders hadde såpass med kontroll og posisjonsforståelse at han kunne tvinge gjennom låsens bevegelser, helt til motstanderen ikke hadde noe annet valg enn å klappe ut eller knekke en skulder. Saunders jobber metodisk, der han begynner teknikken ved å bryte ned stillingen som første del av teknikken. Kontrollen fra guard er åpenbar gjennom hele prosessen.

 

2. Rockhold med giljotin mot Michael Bisping ved UFC Fight Night Rockhold vs Bisping

Igjen en giljotin, igjen briljant utført, men med en slags uanfektet forakt for motstanderen. Bisping var allerede rystet godt av noen høye spark og prøvde å skyte på hoftene til Rockhold for å komme seg til sansene igjen. Rockhold kveiler en arm rundt nakke og hals på briten, flipper ham over til en giljotin fra topp, og avslutter kampen med én arm. Det er teknikkens nivå som tillater at giljotinen er enarmet, ikke styrke. Denne submissionen kommer på andreplass, ikke bare fordi den er teknisk imponerende og vakker, men fordi Bisping er en ringrev i UFC som aldri tidligere har måttet klappe ut på en submission.

 

1. Anthony Pettis vinner over Gilbert Melendez via giljotin ved UFC 181

Veien til et tap i UFC er strødd med mislykkede giljotiner. Man tar tak og klemmer til armene er spaghetti-myke, helt uten effekt. Dersom du må lete etter giljotinen, vil du aldri finne den. Den må bare sitte.

Alt i alt kan årets submission ikke gå til andre enn Anthony Pettis.

En mann som hadde full tiltro til sin egen teknikk var UFCs lettvektsmester, Anthony Pettis. Gjennom temposkifter, nivåskifte og en slagveksling oppstår kaoset man kan trekke en submission ut fra. På samme måte som Pettis kan se en åpning og slå etter den, ser han en mulighet for giljotin og hiver seg på den, og trekker til og med guard, som viser hvor stor tro han har på teknikken. Det som fremhever denne avslutningen er  at Pettis tar ut Melendez på giljotin i en tittelkamp, men også at Pettis i utgangspunktet er mer kjent for kickboksingen sin enn bakkekamp. I tillegg har Gilbert Melendez aldri tapt en kamp på knockout eller submission før. Alt i alt kan årets submission-pris ikke gå til andre enn Anthony “Showtime” Pettis.

Video av fjorårets aller beste submission: kan du se her.

Vi ser både tilbake til 2014 og inn i 2015 i Episode 84 av MMA-Revyen

Tanker om artikkelen eller året som gikk? Send oss en epost på kontakt@mmarevyen.com, brukkontaktskjemaet vårt, eller bruk kommentarfeltet vårt under.

Leave A Comment